Gelderse Roos
Geertjesweg 54
6706 ED Wageningen

Tel.: 0317 422643
Mob.: 06 20193106

KvK.: 09120467

BTW-id/VAT-id: NL001363077B67

Schakels oftewel Links


Re-enactment

Sint Thomasgilde

St. Thomasguild Het Sint Thomasgilde is een re-enactmentgroep die zich richt op de houtbewerking anno 1370, met name als schrijnwerker en houtdraaier. Zij zijn regelmatig in het historisch openluchtmuseum in Eindhoven te vinden.

Het Landelijk Platform voor Levende Geschiedenis

Het Landelijk Platform voor Levende Geschiedenis (LPLG) is een overkoepelend orgaan voor Nederlandse verenigingen die zich bezig houden met levende geschiedenis en met opnieuw opvoeren ("re-enactment") van historische gebeurtenissen.


Artiesten en ambachten

Slag ende Stoot

Slag ende Stoot wordt gevormd door vrolijke en getalenteerde muzikanten. Met hun acts en muziek laten ze de Middeleeuwen en de 16e en 17e eeuw herleven.

Stichting Musick's Monument

De Stichting Musick’s Monument realiseert historische kunstprojecten, veelal in samenwerking met de universiteit van Amsterdam (UvA), waarbij beeld, muziek en text naadloos worden geintegreerd tot een levende historische totaalpresentatie.

Johannes de Nar

Johannes de Nar is een simpele ziel uit de 14de eeuw, die mensen vermaakt door truuks te doen met lepels en ballen. Wat Johannes allemaal niet met zijn pollepels kan!! Menig mens en dier zijn door hem geboeid en hij heeft met zijn magie bij velen een glimlach getoverd en anderen verbaasd doen staan of in bulderlachen doen uitbarsten. Hij heeft ervaring met vele soorten publiek en is vaak te vinden op fantasy-festivals en middeleeuwse evenementen.

Johannes de Goochelaar

Jannes treed op als historisch verantwoord goochelaar. In 14e, 15e en binnenkort zelfs 17e eeuwse kleding vermaakt hij, op een aangenaam komische manier, het hedendaagse publiek op middeleeuwse evenementen, in musea en kastelen. Jannes wordt vertolkt door Jan de Bruyn. Jan heeft als artiest al meer dan 15 jaar ervaring in entertainment (zoals de succesvolle pantomime verschijning Heks Kromhout) en 10 jaar in re-enactment (levende geschiedenis).

Atelier Zilverlinde

Atelier Zilverlinde is opgericht door goudsmid Esther Kalkman-te Lintelo en gespecialiseerd in het maken van historische sieraden uit diverse perioden, zoals de Middeleeuwen en de Napoleontische Tijd. De sierraden worden op ambachtelijke wijze vervaardigd van zilver, goud en edelstenen.

Madlot

Madlot speelt akoestische muziek in de traditie van Nederlandse speellieden.

Fabela - de muzikale nar

Fabela is de naam van één van de grappigste narren van de Lage Landen. Met zijn toeters en bellen, zijn prachtige kostuum en puntschoenen (van de Gelderse Roos natuurlijk) en zijn verhalen luistert hij iedere bijeenkomst op en laat de mensen hun dagelijkse zorgen voor even vergeten. Fabela de Nar zingt, maakt muziek, vertelt verhalen, kondigt aan- of af, maar weet soms óók te ontroeren als hij als troubadour in de ogen van een prachtige jonkvrouw een liefdeslied ten gehore brengt.


Musea

Archeon - archeologisch themapark

Ontdek de wereld van de geschiedenis in onze prehistorische hutten, Romeinse gebouwen en middeleeuwse huizen. Doe mee aan een overvloed aan activiteiten zoals; vlotvaren, boogschieten, schminken, vilt maken, boomstamkanovaren of excerceren met een echte Romeinse soldaat!

Visserij & Vlaardings Museum

Naast de uitgebreide visserijcollectie die zich in een vaste opstelling op de begane grond bevindt, zijn er regelmatig exposities te zien over een onderwerp dat met de stadshistorie van Vlaardingen te maken heeft.

Stadsmuseum Harderwijk

In het Stadsmuseum Harderwijk bevinden zich circa 10 ruimten, waarin u de belangrijkste elementen uit de rijke en veelzijdige geschiedenis van Harderwijk kunt bezichtigen. Tentoongestelde thema's zijn onder andere: van de prehistorie tot de stadsontwikkeling tijdens de Middeleeuwen -de bloei als hanzestad, muntstad en universiteitsstad -het Koloniaal Werfdepot, het Belgisch Interneringskamp en het garnizoen -de Zuiderzee-visserij .

Madame Tussauds

Madame Tussauds is een wereldwijd bekend bedrijf met veel beroemdheden. We hebben een kleurrijk verleden - wij entertainen gasten al meer dan 200 jaar. En we hebben een veelbelovende toekomst voor ons.

Amsterdam Dungeons

Een bezoek aan The Amsterdam Dungeon is een vermakelijke, ironische, leuke en griezelige ervaring met professionele acteurs. Ook al is het gebaseerd op historische feiten, is het zeker geen stoffig museum.

Historisch Openluchtmuseum Eindhoven

Het Historisch OpenluchtMuseum Eindhoven is één van de 300 levende musea in Europa. Het museum bestaat uit een reconstructie van het dorpje 'Eversham' uit de ijzertijd (750 - 50 vóór Christus), een boerenhoeve van rond 1100 en het middeleeuwse stadje 'Endehoven' (1250 - 1600 na Christus). Maak kennis met de bewoners die in historische kledij hun ambachten uitoefenen volgens oude technieken. Ervaar de contrasten en parallellen tussen de maatschappij van de ijzertijd en de middeleeuwen en de 'hightech' samenleving van nu.

Museum Elburg

Een van de markantste gebouwen van de vestingstad Elburg is het 15e eeuwse Agnietenconvent, waarin nu het Museum Elburg is gevestigd. Het museum heeft een uitgebreide collectie voorwerpen over de geschiedenis van Elburg en haar omgeving. Belangrijke deelcollecties zijn stadsverdediging, rechtspraak, J.H. van Kinsbergen, zilver en visserij. Behalve de vaste collectie zijn er jaarlijks enkele wisseltentoonstellingen te zien over uiteenlopende onderwerpen.

Museum Maarssen

Museum Maarssen is gevestigd in het voormalige Silversteyn dat in 1744 werd verbouwd tot koetshuis van Goudestein. Het is gelegen in het mooie park van Goudestein aan de Vecht. Museum Maarssen biedt het project Buitenplaatsen aan de Vecht aan voor leerlingen van de groepen 7 en 8. Dit project geeft de leerlingen een goed beeld van het dagelijks leven op een buitenplaats in 1756. Rode draad is daarbij het verhaal van Willem Huydecoper die ongeveer net zo oud is als de leerlingen zelf.


Geschiedenis

Web Gallery of Art

Kunstgeschiedenis, site over schilders door de eeuwen heen met een overzicht van hun schilderwerk.

De Graafschap in de Middeleeuwen

Deze website bevat vele hoofdstukken over de adel, hun (verdwenen) kastelen en hun wereld in de middeleeuwse Achterhoek en Liemers.

Heraldiek wapenschilden

Interessante site over alle land, provincie, gemeente en familiewapens.

Kostuumgeschiedenis

Kostuumboek van Braun & Schneider uit 1861-1880 met 500 getekende plaatjes.


Overig

de Fairbow van FABRICQR

Eerlijk is eerlijk, Longbows zijn een kostbare hobby. FABRICQR biedt u een uniek concept, de Fairbow. Dit maakt het longbow schieten voor meer mensen toegankelijk. U kunt bepalen wat wij wel en niet aan de boog voor u doen.

De Academie voor Middeleeuwse Europese Krijgskunsten

De leidinggevende sportacademie in Nederland op het gebied van historische vecht- en schermkunsten.


Startpagina 's

Schoenen

 

Middeleeuwen

 

Geschiedenis

 

Trouwen bruidsmode