Keerschoenen: ambachtelijk schoenmaken

Het maken van keerschoenen (turnshoes) is een ambachtelijk proces dat zeer tijdrovend is. Eigenlijk is het de oude manier van schoenmaken. Werd er in de prehistorie veelal gebruikt gemaakt van een enkele lap leer die in vorm gesneden werd en met een veter bij elkaar gehouden, later werd een schoen samengesteld uit verschillende stukken leer. De Romeinen nagelden veelal de zolen aan elkaar. In de vroege middeleeuwen kwam het aan elkaar naaien van leer in zwang. Het bovenleer werd met varkenshaar (dat als naald fungeerde) en pekdraad aan de zool bevestigd. Uiteindelijk werd de schoen dan binnenstebuiten gekeerd, zodat de naden en het stikwerk beschermd aan de binnenkant zaten. Nog later werd er tussen bovenleer en zool een strook leer ingenaaid, waaraan weer later een extra zool werd bevestigd. Op deze manier werd het verzolen van de schoen ook een stuk eenvoudiger!

Trippen

Het laat zich raden dat dit soort schoenen, met enkel een lapje leer als zool, zeer kwetsbaar waren en dus ook vaak gerepareerd moesten worden. Zeker in ons koude en natte kikkerlandje had het leer heel wat te lijden. Men maakte dan ook gebruik van houten trippen, een soort van kruising tussen klomp en sandaal, waar men met keerschoen en al instapte.

Authentiek

Voor re-enactment doeleinden is de keerschoen eigenlijk minder geschikt. Comfort is ver te zoeken, en gezien de bewerkelijkheid van het vervaardigen zit er aan een keerschoen ook zeker een kostenplaatje. Uiteraard is het mogelijk dat wij een keerschoen voor u maken; wij hebben dit al meerdere malen gedaan voor tentoonstellingen, educatieve doeleinden en mensen die zo authentiek mogelijk schoeisel willen dragen. Op deze pagina enkele voorbeelden van deze ambachtelijke manier van schoenmaken. Interesse? Neem voor mogelijkheden en prijzen contact met ons op.