Middeleeuwse Pestdokters

De pest is een ziekte die 14e tot de 17e eeuw veel in Europa voorkwam en veel slachtoffers maakte. Voor het 'behandelen' van de pest waren er artsen die vogelmaskers droegen om zichzelf tegen besmetting te beschermen. In de snavel van het masker bevonden zich kruiden en dergelijke die de arts tegen besmetting moest beschermen. De zogenaamde medici maakten medicijnen en beslisten wie er naar het pesthuis mocht. Wij kunnen u laten kennismaken met twee pestdokters en laten zien wat er zich allemaal in die tijd afspeelde.

Dodendans

Uitbraken

Tussen 1663 en 1664 stierven 34.000 van de 200.000 inwoners van Amsterdam aan de pest die in de 14e eeuw de bijnaam 'Zwarte Dood' kreeg. Deze ziekte maakte in die tijd veel slachtoffers. Ook in latere eeuwen zijn er nog uitbraken van de pest geweest. Vermoed wordt dat de oorsprong van de pest in Mongolië ligt, zeker is in ieder geval dat de kiem van de ziekte in Azië ligt en verspreid werd door vlooien die veelvuldig op ratten voorkwamen.

Slachtoffers

Het aantal slachtoffers van deze pandemie wordt geschat op 25 tot wel 30 à 40 miljoen. Een groot aantal streken werd vrijwel volledig ontvolkt. Veel overlevenden vluchtten en verspreidden hiermee de ziekte nog verder. In Nederland kwamen pestepidemieën tot in de zeventiende eeuw regelmatig voor. De laatste uitbraak was in 1668.