Speciale Riemtassen
Het gebruik van zakken in kleding vindt zijn oorsprong pas in de negentiende eeuw. Het is nu moeilijk voor te stellen, aangezien wij onze sleutels, mobiele telefoon en portemonnee zo achteloos in een zak stoppen.
Lussen
Eeuwenlang was men afhankelijk van tassen en buidels om allerlei attributen in te vervoeren. Deze tassen werden meestal bevestigd aan een riem of centuur. Meest bekende voorbeeld is wel de riemtas, ook wel gordeltas genoemd, met twee lussen. Dit type werd evenwel alleen door mannen gedragen, vrouwen (indien al gebruik makend van een riemtas) hadden een uitvoering met slechts één lus. Tassen waren veelal van leer, soms in combinatie met textiel en met name de dames maakten ook gebruik van varianten geheel van textiel vervaardigd.
Versierd
Meest gangbaar is dus wel de leren riemtas met twee lussen. Een eenvoudige uitvoering vindt u in onze collectie accessoires. De échte tassen waren evenwel wat bewerkelijker, met name ten aanzien van gebruikte materialen, technieken en versieringen. Zoals gezegd werd dit type tas eeuwenlang gebruikt. Er zijn fresco's waarop Romeinse officieren zijn afgebeeld met een riemtas. Vanuit de latere middeleeuwen kennen we eigenlijk twee types: met klep en zonder klep. Vaak was er zelfs sprake van een 'valse' klep, dit puur uit decoratief oogpunt. Versieringen van de tassen bestonden uit metalen beslag, en diverse decoratieve leertechnieken zoals stempelen, indrukken, opwerken en inkleuren. Riemtassen werden gedragen door lieden van alle stand, zowel boeren als de adel maakter er gebruik van. Echter: hoe rijker de drager, hoe rijker versierd de tas.
Twee Tassen
Op deze pagina twee voorbeelden van door ons gemaakte riemtassen. Het zwarte model met zilverbeslag is op authentieke wijze geheel met de hand vervaardigd naar een geschilderd voorbeeld op het beroemde 'Mérode Altaarstuk' triptiek door Robert Campin gedateerd ca. 1420-1430. De in blank tuigleer uitgevoerde tas is gebaseerd op een bodemvondst uit Dordrecht, circa 15e eeuw. Hier is sprake van een valse klep die in dit geval versierd is met een stadsgezicht op Wageningen. De binnenzijde bevat twee buidels en een leren etui voor en wastablet en schrijfstift.