Victoriaans Schoorsteenveger

Onze schoorsteenveger is een echte olijke smeerpoets die uw evenement op geheel eigen wijze zal opluisteren! Gewapend met zijn borstel en trapleer was de schoorsteenveger een vertrouwd gezicht in het straatbeeld ten tijde van Charles Dickens.

Kinderarbeid

Een smerig beroep, dat kan men zich voorstellen als men denkt aan de vette kolendamp die uit talloze rookkanalen opsteeg. Vroeger werden dikwijls kleine kinderen ingezet voor dit vies karwei, simpelweg omdat zij klein van stuk waren en bovendien erg goedkoop als arbeidskracht. In 1788 werd een wet aangenomen waarin stond dat het een schoorsteenveger verboden was meer dan 6 leerjongens in dienst te hebben, en bovendien moesten deze jongens de leeftijd van 8 jaar al hebben bereikt! In 1840 werd het een ieder onder de 21 jaar verboden als schoorsteenveger zijn brood te verdienen.

Geluk

Het is echter niet allemaal kommer en kwel dat de klok slaat; al eeuwenlang wordt de schoorsteenveger ook als geluksbrenger gezien. Zo zit het wel goed met het huwelijk als een bruid op haar trouwdag een veger ziet. Een kus van zo'n figuur staat wel haast garant voor geluk en levensvreugde... Hoe het ook zij, onze schoorsteenveger heeft op evenementen al menig glimlach op de gezichten getoverd!