Collectie Romeinse Schoenen voor themapark Archeon

In historisch themapark Archeon te Alphen aan de Rijn kunnen bezoekers drie perioden uit de nederlandse geschiedenis beleven: Prehistorie, Romeinse tijd en de Middeleeuwen. Er zijn 43 gebouwen gereconstrueerd, die 'bewoond' worden door zogenaamde 'archeotolken' die elk hun periode tot leven brengen.

Modellen

Voor wat betreft de Romeinse tijd vind je in Archeon onder andere een herberg, badhuis, tempel en woonhuis. Het romeinse schoeisel kan globaal onderverdeeld worden in schoenen voor burgers en schoeisel voor militairen, hoewel de modellen nog wel eens door elkaar liepen. Zowel de archeotolken als ook de legionairs die er regelmatig te zien zijn, lopen op nagemaakt romeins schoeisel, dat veelal door ons als Gelderse Roos gemaakt is.

Reconstructie

Speciaal op verzoek van het Archeon hebben wij een aantal Romeinse schoenen op zo authentiek mogelijke wijze nagemaakt. Nu eens niet om gedragen te worden door de gidsen en re-enactors, maar om bekeken en gevoeld te kunnen worden door het publiek. Zo is er bijvoorbeeld door ons een reconstructie van een legionairsschoen (een zgn. Caligae) gemaakt, die niet helemaal is afgemaakt. Zo is goed te zien hoe zo'n schoen -of sandaal- in elkaar zat. Vele lagen leer, waarvan sommige doorgestikt zijn, en natuurlijk de kenmerkende genagelde zolen, maken het publiek duidelijk hoe een Romeins schoenmaker te werk moest gaan.