Educatief project Museum Maarssen: 18e eeuwse kinderkleding van hoge komaf

 

robe-a-anglaise

In opdracht van Museum Maarssen heeft de Gelderse Roos een 18e eeuws dameskostuum gemaakt dat door een meisje uit groep 7 of 8 gedragen kan worden. Voor jongens uit dezelfde groep hebben we eveneens een volledig kostuum gemaakt. Jongens en meisjes van hogere komaf werden door bedienden geholpen met hun toilet, waardoor het dragen van kleding bestaande uit meerdere lagen tot de mogelijkheden behoorde.

Deze kledingstukken zijn in het museum te zien in het kader van de tentoonstelling ‘Buitenplaatsen aan de Vecht; nieuwe rijken in de 17e en 18e eeuw’. De bezoeker wordt 300 jaar mee terug in de tijd genomen toen er in de Vechtstreek een haast aaneengesloten gordel van zo'n 200 grote landhuizen en buitenplaatsen ontstond.

Dameskostuum

Het gaat om een zogeheten Robe Anglaise (‘Engelse jurk’). Dit dameskostuum bestaat uit meerdere onderdelen, zoals een onderjurk, korset, onderrok, zakkengordel, overjurk met los lijfje en afneembare borstlap, kousen en een schouderdoek. Vooral bij het korset was hulp van een bediende noodzakelijk.

Herenkostuum

Het sjieke herenkostuum is een rijkostuum bestaande uit een blouse, gilet, slipjas, cravatte, kousen en een comfortabele rijbroek, Het geheel wordt gecompleteerd met een pruik met strik.