Queen Victoria en haar Yeoman of the Guard (Beefeater)

Eind 2006 startte de Gelderse Roos met haar meest ambitieuze project tot dan toe: de reconstructie van een kostuum van Queen Victoria (1819 - 1901) en één van haar lijfwachten (yeoman oftewel 'beefeater').Al jaren verzorgt de Gelderse Roos kleding voor evenementen uit de Victoriaanse Tijd, zoals het Charles Dickens festijn in Deventer en de Anton Pieck Parade in Haarlem. Dit laatste jaarlijks terugkerend evenement was aanleiding tot het vervaardigen van twee zeer bijzondere kostuums. Zie ook onder 're-enactment'.

Materialen

Een project van deze omvang is niet in een paar dagen of zelfs weken uitgevoerd. Allereerst is er de research die gedaan moet worden. Daarna volgt het zoeken naar de juiste materialen, die in dit geval niet alleen uit Nederland afkomstig zijn, maar ook uit bijvoorbeeld Duitsland en Tsjechie.

Kostuum

In het voormalige paleis van Queen Victoria (Kensington Palace) wordt heden ten dage de kostuumcollectie van het Engelse Koninklijk huis bewaard. Er werd contact opgenomen met de curator die helaas moest melden dat de originele jurk niet meer bestaat. Wel was er een summiere beschrijving van Victoria's voormalige kleermaker naast de reeds genoemde foto's en schilderijen. Op basis hiervan is het kostuum vervaardigd. Juwelen en onderscheidingen die Victoria droeg zijn ook in eigen atelier vervaardigd, naar specificaties en voorbeelden zoals die nu nog voorhanden zijn.

Molensteenkraag

Voor het kostuum van de Yeoman stond een schilderij van John Everett Millais uit 1876 model. Een gedetailleerde beschrijving van een authentieke outfit verschafte informatie over te gebruiken materialen, afmetingen, verhoudingen en dergelijke. Kenmerkend voor het Yeoman kostuum zijn de uitgebreide borduursels op de voor en achterzijde. Deze zijn met de hand gemaakt, evenals de typerende hoed met strikken, de molensteenkraag, de onderscheidingen en de 'partizaan'; een soort van symetrische hellebaard.