Een Toga voor het Stadsmuseum Harderwijk

In 2007 werd het 300ste geboortejaar van de zweedse arts, plantkundige en bioloog Carl Linnaeus gevierd. Harderwijk heeft van oudsher een bijzondere band met Linnaeus; Speciaal om zijn wetenschappelijke titel te behalen kwam hij in 1735 naar de toenmalige Gelderse universiteit. Het Stadsmuseum te Harderwijk heeft hier in 2007 veel aandacht aan geschonken. Zo werd de academiezaal van de voormalige universiteit volledig vernieuwd.

Doel

In dit kader kregen wij als Gelderse Roos de opdracht een historisch juiste replica van een 18e eeuwse hoogleraars-toga te vervaardigen. Als uitgangspunt diende een portret van de Theoloog Professor Bernhard Sebastiaan Cremer (1683-1750). Doel was de hoogleraar wiens stem je hoort ook visueel zichtbaar te maken voor de bezoekers die het Museumspel spelen. Tweede doel was de katheder in de academiezaal meer tot leven te brengen.

Stoffen

Voor de toga is flanel als stof gebruikt omdat deze soepel valt en toch een uitstraling heeft van een enigszins ruwe wol. De banden zijn gemaakt van satijn omdat dit in de 18e eeuw hiervoor gebruikt werd. Voor het onderjasje is kasjmier gebruikt, vanwege de stevigheid. In vaktermen: ‘deze stof staat’. Ook de manchetten ( de omgeslagen boorden) zijn extra verstevigd met buckram, zodat ze na vele jaren nog steeds goed in model zullen staan. Het befje is gemaakt van kaasdoek, omdat dit dezelfde, enigszins transparante, indruk geeft als op de gravure.